Prečo je dôležité, aby ste sa v práci bavili

Stres súvisiaci s prácou je celosvetovo rastúcim problémom. Podľa prieskumu Harvard Business Review 82 % respondentov uviedlo, že stres na pracovisku je problém. Stres v práci môže poškodiť produktivitu a zdravie, viesť k bolestiam hlavy, únave a dokonca k závažným ochoreniam, ako je hypertenzia a cukrovka.

Existuje však riešenie: vniesť do pracovného dňa trochu zábavy. Výskum ukazuje, že hravosť v práci má niekoľko výhod:

  • Pomáha bojovať so stresom pri práci pod vysokým tlakom.
  • Krátke prestávky môžu podporiť kreativitu a tvorbu nápadov.
  • Smiech uvoľňuje dopamín a zlepšuje zdravie srdca.

Je však dôležité uvedomiť si, že nie všetky zábavné aktivity sú rovnako účinné. Hoci občerstvenie môže zvýšiť spokojnosť, nemusí nevyhnutne zvýšiť angažovanosť. 

Ak chcete skutočne znížiť stres a zlepšiť dynamiku na pracovisku, zamerajte sa na aktivity, ktoré podporujú angažovanosť, ako napríklad tímové stretnutia s pohostením a príbehmi.

Aj keď ste zaneprázdnení alebo sa bránite hrám v práci, existujú jednoduché spôsoby, ako do nich zakomponovať odľahčené momenty:

  • Urobte si schôdzky na prechádzku alebo sa zapojte do priateľských súťaží.
  • Oslavujte narodeniny a pracovné výročia.
  • Vedte neformálne rozhovory na nepracovné témy.

Ak ste preťažení, začnite malými krokmi a zaraďte do svojho dňa chvíle odľahčenia, napríklad pozeraním krátkeho zábavného videa alebo krátkymi prestávkami na osvieženie mysle.

Uprednostnením zábavy a spojenia nielenže znížite stres, ale vytvoríte aj šťastnejšie a produktívnejšie pracovisko pre seba a svoj tím.

Na Kariéra.sk si môžete vybrať zo stoviek voľných pracovných miest, stačí zadať odvetvie a lokalitu, v ktorej si hľadáte prácu. Pre praktické tipy a súťaže sledujte Instagram profil Kariéra.sk. Taktiež sa môžete pridať do Facebook skupiny Práca a brigády - Slovensko a zahraničie / KARIERA.SK, vďaka ktorej pravidelne dostanete informácie o voľných pracovných pozíciách. Môžete si tiež vytvoriť Agenta na portáli Kariéra.sk. Vďaka službe Agent dostanete na váš email nové ponuky práce podľa vašich kritérií. Nemusíte tak prezerať denne stovky ponúk, Agent ich prezrie za vás.

Viac o téme: Pracovisko Práca Zábava
  • Autor: © Zoznam/el
  • Zdroj: Foto: Getty, RED
 
Staršie správy
Staršie správy